En missään nimessä tuomitse raskauden keskeytykseen päätyneitä. Ei kaikilla ole voimia tai resursseja antaa toisen lapsen syntyä niin pienellä ikäerolla. Eikä välttämättä haluta enempää lapsia. Joillekkin raskaus voi olla myös hengenvaarallinen mikäli edellisessä raskaudessa on ollut komplikaatioita. Siksi minusta on tärkeää puhua aiheesta, jotta voidaan ehkäistä tälläistä. Toki mikään ehkäisy ei ole 100% joten aborttien määrä tulee tuskin koskaan olemaan nolla, mutta mikä estää pyrkimään siihen?
TÄYSIMETYS EHKÄISYNÄ:
Täysimetys on hyvä ehkäisykeino, mikäli kaikki sen kriteerit täyttyy. Jos yksikin kriteeri ontuu, koko homma kaatuu niskaan. Täysimetyksellä tarkoitetaan sitä, että vauvaa imetetään vähintään 4-6h välein myös öisin eikä vauva saa mitään muuta ravintoa. Lisäksi äidin menkat ei ole saanut alkaa, eikä lapsi saa olla yli 6kk vanha. Tällöin ehkäisy on 98% varmaa, eli samaa tasoa kondomin kanssa.
KONDOMI:
Ehh... Kuka parisuhteessa elävä haluaa edes käyttää näitä limasia vittusaatanoita? Sain niitä kuitenkin Baby Shower lahjaksi ja pidän ne varalta yöpöydän laatikossa jos vaikka täysimetys ei onnistukkaan.
KUPARIKIERUKKA:
Ei ole vaihtoehto mulle, vuodan muutenkin kun seula kuukautisten aikana ja hemoglobiini saattaa romahtaa pahasti. Lisäksi pelkään sukuvikana mahdollisesti periytyviä kohtutulehduksia. Haluan myös itse pystyä kontrolloimaan omaa ehkäisyä ilman lääkäriä jos me vaikka halutaankin toinen lapsi pienellä ikäerolla.
PESSAARI:
Tämä kuulostaa kokeilun arvoiselta vaihtoehdolta. Vaatii kuitenkin odottelua, jotta kroppa ehtii toipua synnytyksestä kunnolla. Myös pessaarin asennus on ihan oma projektinsa. Pessaari on siis silikoninen pieni kumiammeen muotoinen esine mikä työnnetään emättimeen suojaamaan kohdunkaulaa siittiöiltä. Pessaarin kaverina täytyy käyttää siittiöitä hidastavaa geeliä mikä on valmistettu maitohaposta, natriumlaktaatista, selluloosasta, sorbiinihaposta ja vedestä. Kuulostaa siis turvalliselta.
Pessaarin ehkäisyteho ei kuitenkaan ole yhtä varma, kuin hormonaalisessa ehkäisyssä. Siksi ajattelin käyttää lisäksi ehkäisysovellusta tukemassa pessaarin ehkäisytehoa. Selvisimme kuitenkin vuoden verran pelkällä sovelluksella ehkäisyllä, kunnes halusimme yrittää raskautta.

Yhä edelleen on yleinen harhaluulo, että hormonaalista ehkäisyä ei saisi käyttää imettäessä. Tämä ei pidä paikkaansa. Ehkäisyn saa aloittaa ja sitä yleensä suositellaan jälkitarkastuksessa. Tarkastus tehdään kuitenkin vasta 5-12 viikkoa synnytyksen jälkeen ja siksi monelle on voinut käydä vahinko jo ennen tarkastusta.
Mua hieman pelottaa miten neuvolassa tai jälkitarkastuksessa suhtaudutaan mun hormonittomaan linjaan. Olen kuullut, että pessaaria pidetään ihan vitsinä terveydenhuollossa ja hormoneja tyrkytetään melkeimpä väkisin. En todellakaan halua yhtään ylimääräistä pään sekoittajaa kroppaani heti sen jälkeen, kun pääsen eroon näistä raskaushormoneista. Minipillerit ja kierukka taitaa olla eniten suositellut jälkitarkastuksessa.
Ajattelin pitkään, että haluan toisen lapsen heti kun vaan mahdollista. Nyt olen kyllä sitä mieltä, että odotetaan hetki. Haluan ensin eroon näistä selkävaivoista ja raskauskiloista, haluan keskittyä täysin tähän pieneen ja omaan hyvinvointiini. Jännästi se mieli muuttuu kokemuksien mukaan.
𝐼𝒽𝒶𝓃 𝓂𝒶𝓂𝒾𝓃𝒶 - 𝒩𝒾𝒾𝓃𝒶
RASKAUSVIIKKO 29
Me käytetään limaisia vittusaatanoita AKA kondomeja :D 7 vuotta toimineet hienosti.
VastaaPoistaOnhan ne näppäriä: saa mennä ihan omilla hormoneilla, helppo muistaa (vs. pillerit), helppo laittaa (vs. pessaari), tuntuma lähes sama ku ilman ja käytön lopettaminen helppoa kun sille tulee tarve.
Synnytyksen jälkeen (08/2018) palattiin samaan ehkäisyyn. Mulle annettiin jo minipillerit neuvolasta ja varattiin aika hormonikierukkaan, mutta peruttiin koko homma kun tajuttiin ettei kummallakaan ollut oikeastaan mitään halua edes kokeilla mitään muuta.
Kiva että on toiminut teillä! Mä jäin miettimään, että meneekö noihin rahaa kuinka paljon.
Poista